Rema Reitans Business 101

Så her er saken folkens, Rema Reitans business. Vi har nådd et punkt der folk i Norge, det rikeste landet på planeten fylt med oljepenger og Teslaer, ikke har råd til mat. Og hva er løsningen? Jo, butikkene må skru opp prisene! Det er som å høre på en kokk som sier: «Denne suppen smaker vondt? La meg bare tilsette litt arsenikk!”

Rema Reitan, Norges egen Gordon Ramsay av dagligvarebransjen, har tilsynelatende besluttet at når færre har råd til å kjøpe mat, må prisen økes for å dekke tapet. «Business 101,» sier han. Eller, som jeg liker å kalle det: «Hvordan gjøre deg selv mislikt av alle utenfor Bærum.»

La oss være ærlige, hele logikken her er like skranglete som en rusten Fiat Multipla. Hvis færre kjøper mat, så tjener du mindre penger. Men å øke prisen for å kompensere for færre kunder er som å tro at du kan redde en synkende båt ved å bore flere hull i skroget.

Men det blir verre! Når prisene går opp, og ingen har råd til maten, hvem skal da dekke de tapte inntektene? Det blir et perfekt kappløp mot bunnlinjen, der vinneren er… ingen.

Og regjeringen? De sitter der, som en gruppe middelaldrende menn på en Tesla-lansering, og klapper hverandre på ryggen for hvor fantastisk markedsøkonomien fungerer. Vel, her er en idé, kjære politikere. Kanskje dere kunne gjøre noe radikalt, som å sørge for at folk har råd til å kjøpe middag? Bare et forslag.

Dette minner meg om en tur jeg tok til en italiensk landsby, der en lokal butikk solgte melk til fire ganger normalpris fordi de «ikke fikk inn kunder.» Selvfølgelig kjøpte ingen melk, og butikken stengte. Det tok meg nøyaktig to sekunder å forstå hvorfor. Kanskje Reitan burde ta en ferie til Italia?

Så hva er løsningen? Kanskje vi skulle prøve det revolusjonerende konseptet «rimelige priser»? Jeg vet, det høres helt sprøtt ut. Eller kanskje vi bare burde begynne å dyrke våre egne gulrøtter i hagen, siden det til slutt vil være billigere enn å betale 80 kroner for en agurk i Rema Reitans business.

I mellomtiden, hvis du har råd til å spise middag i kveld, vær stolt. Du er nå en del av et eksklusivt medlemskap. Folk som betaler litt ekstra for å dekke butikkens tapte inntekter. Snart får du kanskje en gullmedalje, eller i det minste en baguette til halv pris.

Her kan du lese mer om Ræva 1000.

Kommentarer

kommentar